1950-luku

13. syyskuuta vuonna 1951 kokoontui joukko matovaaralaisia Allan Heikkisen taloon perustamaan urheiluseuraa. Yksimielisesti päätettiin perustaa Työväen Urheiluliiton alainen seura, jonka nimeksi tuli Matovaaran Mahti.
Perustamiskokouksen puheenjohtajana toimi palstatilallinen Arvo Partanen, joka oli suutaroimassa anopin ja appiukon talossa. Seuran ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Erkki Heikkinen, sihteeriksi Arvo Partanen ja rahastonhoitajaksi Yrjö Partanen. Seuraan liittyi välittömästi 13 henkilöä.

Ensimmäisessä vuosikokouksessa vuonna 1952 puheenjohtajaksi valittiin Leo Turunen Emosta, sihteeriksi Erkki Heikkinen ja rahastonhoitajaksi Yrjö Partanen.
Johtokuntaan jäseniksi tulivat Otto Muikku, Niilo Horttanainen, Arvi Heikkinen ja Osmo Karttunen.
Toiminta oli ensimmäisinä vuosina hiljaista. Ei ollut käyttövaroja, ei suorituspaikkoja, eikä urheiluvälineitäkään. Ensimmäinen menestys tuli Sulo Horttanaisen voittaessa poikien hiihdossa pitäjänmestaruuden vuonna 1952.

Maakuntaviestin alkuvuosina viesti hiihdettiin maantietä pitkin ja vuonna 1954 Lieksasta Jaakonvaaran kautta Joensuuhun. Viesti lähti Lieksasta aamukuudelta, ensimmäinen vaihto oli Matovaaran koululla. Vaihtopaikalla oli vielä täysin pimeää, vain muutama lyhty oli Mahdin ajanottajien valona hiihtäjien lähtiessä toiselle osuudelle. Järjestelyistä selvittiin kuitenkin moitteitta. Myöhemmin Matovaaran koululla järjestettiin jopa kansalliset ja piirinmestaruushiihdot omien hiihtojen lisäksi.
Seuran toiminta sai uutta potkua, kun Väinö H Nevalainen tuli puheenjohtajaksi vuonna 1956. Väinö Hoo, kuten häntä kutsuttiin, toimi seuran puheenjohtajana kuolemaansa saakka, eli vuoteen 1974.

Nevalaisen aikana seura kehittyi tunnetuksi ja toimivaksi kyläseuraksi. Toiminta oli monipuolista ja jaostoja oli runsaasti. Urheilun lisäksi oli opintokerho, iltamatoimintaa ja retkeilyä. Iltamia järjestettiin lähikylissä, jopa Nurmeksen ja Enon puolella. Varoja hankittiin myös istuttamalla puuntaimia ja tekemällä muita metsänhoitotöitä. Yleisurheilussa kilpailtiin mm. kyläotteluissa ja monissa suuremmissa tapahtumissa.
Vuonna 1959 Matovaaran Mahti osti Lieksasta, Sarkalan takaa, vanhan Kaukaan talon. Talo purettiin talkoilla ja siirrettiin Matovaaraan, jossa se sitten kasattiin uudelleen Väinö H Nevalaisen maille. Rakennustyöt tehtiin lähes kokonaan talkoilla. Rakennustarvikkeisiin otettiin lainaa 300 000 markkaa. Kisapirtin tupaantuliaisia vietettiin vielä saman vuoden syksyllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>